SIFIR ATIK
2019 yılı itibariyle Cumhurbaşkanlığı Külliyesi himayelerinde başlatılan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen “Sıfır Atık” projesi kapsamında sağlıklı çevre ve bilinçli toplumun inşasında önemli bir rol üstlenerek hizmet vermekte olan kurumumuz; israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, oluşan atık miktarının azaltılması amaçlanarak, projenin tüm kesimlerden destek bulabilmesine katkıda bulunmak adına çevre duyarlılığının artırılması, geri dönüşebilir atıkların kaynağında ayrı toplanması, toplumda farkındalık oluşturulması amacıyla bilgilendirme çalışmaları ve çeşitli faaliyetler yürütülmektedir. Geri dönüşüm çalışmaları; azalan doğal kaynaklarımızın korunması, enerji tasarrufu sağlanmasının yanı sıra istihdam oluşturarak kişi ve ülke ekonomisine katkı sağlaması bakımından son dönemde büyük önem taşımaktadır.
Ambalaj Atıkları
Ambalaj, ürünlerin tüketiciye ulaştırılması aşamasında içerisinde yer alan ürünü; temiz kalmasını, taşınmasını, korunmasını ve tanınmasını sağlayan değerli malzemedir.
Ambalaj atıklarının çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerden geçirilerek ikincil hammadde olarak yeniden üretim sürecine dahil edilerek geri dönüşümü gerçekleştirilir. Burada kâğıt ve kartonlar sınıflarına göre, camlar renk ve saydamlıklarına göre, plastikler içeriğine göre (PE, PS, PP vb.), metaller ise teneke, alüminyum vb. özelliklerine göre ayrılarak işleme konulurlar.
Ambalaj atıkları organik atıklardan (evsel çöp) ayrı bir şekilde toplanmaktadır. İl genelinde tüm iş yerleri, okullar, muhtarlıklar, aile sağlığı merkezleri, tüm kamu kurum-kuruluşları, marketler, haneler ve sitelerden il geneli ana arter ve caddelerde kafesler ve mobil atık toplama merkezleri ile toplanmaktadır.
- Çevre kirliliğini azaltmak,
- Katı atık miktarını azaltarak, depolama sahalarının kullanım ömrünü uzatmak,
- Ekonomiye katkıda bulunmak,
- Ham madde tasarrufu sağlamak,
- Enerji verimliliğini sağlamak ve küresel ısınmayı yavaşlatmak amacıyla toplanmaktadır.
Tekstil Atıkları (2.el giysi ve ev tekstil ürünleri)
Kullanılmış kıyafet, ayakkabı, kemer, çanta ve ev tekstil ürünleri vb. atıkların çevreye zarar vermeyecek şekilde bertaraf edilmesi ve ekonomiye kazandırılması için diğer (evsel) atıklardan ayrı olarak toplanmaktadır.
Tekstil Atıkları il genelinde muhtelif yerlere konulan tekstil atık kumbaraları vasıtasıyla toplanmaktadır. Toplanan tekstil atıkları geri kazanımı sağlanarak ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır.
Bitkisel Atık Yağlar
Kullanılmış bitkisel atık yağlar tekrar kullanılmamalıdır. Bitkisel atık yağların lavaboya dökülmesi halinde lavabo ve kanalizasyon borularının tıkamasına neden olur. Su kaynağına bulaşan Bir litre bitkisel atık yağ yaklaşık olarak bir milyon litre içme suyunu kirletebilmektedir. Kirlenen yer altı sularını temizlemek çok pahalı ve zordur. Ayrıca atık sulara karışan bitkisel atık yağlar eriştikleri deniz ve nehirlerde canlı türlerinin balıkların ölümlerine sebep olmaktadır. Toprağa döküldüğünde; Toprağı kirleterek toprak yapısını olumsuz yönde etkiler. Yağışlar vasıtasıyla Yeraltı sularına karışmasına sebep olarak çevremize ve doğamız zarar vermiş oluyoruz.
Belediyemiz Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği’ne uygun olarak, Belediyemizin sınırları içerisinde bulunan atık bitkisel yağ üreticisi konumundaki; ev, restoran, lokanta, hastane, otel, kafe, fabrika gibi iş yeri mutfaklarından çıkan atık bitkisel yağların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisanslı atık yağ toplama firmaları tarafından hane ve işyerlerinden faaliyetleri sonucu çıkan atık yağlar okul, muhtarlık, aile sağlığı merkezi, kamu kurum kuruluşları ve sitelerde bulunan toplama bidonları ile toplanmakta ve toplanan yağlar tehlikeli atık taşıma lisansı bulunan araçlar ve tehlikeli madde taşıma sertifikası bulunan şoförler vasıtasıyla toplanması, taşınması ve lisansı geri kazanım-bertaraf tesisine ulaştırılarak çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirilerek gerekli izinleri alan işletmelerde biodizel, yapımında kullanılarak temiz enerji ve ham madde kaynağı olarak değerlendirilmekte ülke ekonomisine katkı sağlanmaktadır.
Evsel Nitelikli Atık İlaçlar
Evsel nitelikli atık ilaçlar, hane halkı tarafından alındıktan sonra çeşitli sebeplerle kullanılmayacak ilaçlar olup, doğaya karışmadan bertaraf edilmesi gereken ilaçlardır. Bu ilaçlar uygun yollarla bertaraf edilmediğinde doğal yaşamı ve insan sağlığını etkilemekte, geleceğe dönük potansiyel tehlikeler oluşturmaktadır.
Kullanım süresi dolmuş veya artık kullanılmayan, bozulmuş ya da tedavi sürecinin tamamlanması nedeniyle kalan ilaçlar biriktirilir.
Evsel nitelikli atık ilaçlar, ilaç satışı yapılan yerler ile İl Sıfır Atık Yönetim Sistemi Planında toplama noktası olarak belirlenen diğer toplama noktalarında toplanır.
Evsel nitelikli atık ilaçların toplanması ve bertaraf edilmesi amacıyla, Giresun Belediyesi ile 42. Giresun Eczacı Odası arasında “Kullanılmış ve son kullanma tarihi geçmiş evsel nitelikli ilaçların toplanarak imha edilmesi” maksadıyla protokol imzalanarak, Belediye mücavir alan sınırları içerisinde bulunan yaklaşık 50 eczane ve talep sahiplerinden evsel atık ilaç toplanıp, bertaraf edilmesi amacıyla yetkilendirilmiş firmaya teslim edilmektedir.
Atık Pil ve Akümülatörler
Kullanım ömrünü tamamlamış, son tüketim tarihi gelmiş veya uğramış olduğu fiziksel hasar sonucu kullanılmayacak duruma gelmiş pillerin içerisindeki çeşitli kimyasal maddeler, vahşi çöp depolama alanlarından sulama sularına ve toprağa karışarak çevre kirliliğine sebep olmaktadır.
Çevre kirliliğinin azaltılması ve atık pillerin geri kazanılması yoluyla doğal kaynakların verimli kullanımını arttırmak için, “Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği” kapsamında, okul, muhtarlık, aile sağlığı merkezi, kamu kurum kuruluşları, market ve sitelerde uygunluğuna göre verilen eğitimler, el broşürleri, sosyal medya üzerinden yapılan bilgilendirme ve reklamlar olmak üzere; yapılan ödüllü yarışmalar ve çeşitli çevre koruma projeleri ile atık piller toplanmaktadır.
Vatandaşların kolayca ulaşabileceği, aynı zamanda toplama ekipmanlarının korunaklı alanlarda bulunacağı toplama noktalarının yanı sıra, Belediyemizce il geneli uygun noktalara konumlandırılan mobil atık getirme merkezleri ile atık piller toplanarak, çevre ve doğayı korumanın yanında, geri dönüşüme kazandırılarak, ülke ekonomisine katkı sağlanmaktadır.