VATANDAŞLAR AKSU’YA AKIN ETTİ

21.05.2024
93
VATANDAŞLAR AKSU’YA AKIN ETTİ

Giresun Belediyesi tarafından, yöreye özgü birtakım geleneklerin yaşatılması amacıyla organize edilen Uluslararası Giresun Aksu Festivali binlerce yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırladı.

Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasının ardından, Aksu’da ki festival sahasında başlayan kutlamalarda katılımcılar doyasıya eğlenirken, bu yıl il içi ve il dışından binlerce kişi festivale akın etti ve festival alanı doldu taştı.

Festivale; Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse, Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, Giresun Milletvekilleri Elvan Işık Gezmiş, Nazım Elmas, Ertuğrul Gazi Konal, Giresun Üniversitesi Rektörü Yılmaz Can, İl Jandarma Komutanı Albay Özgür Özer, İl Emniyet Müdürü Recep Güzelyazıcı, Cumhuriyet Başsavcısı Zeynel Abidin Akkiraz, Bulancak Belediye Başkanı Necmi Sıbıç, Görele Belediye Başkanı Hasbi Dede, Espiye Başkanı Erol Karadere ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Tolga Erener’de katıldı.

Festival etkinlikleri kapsamında yerli yabancı ekiplerin halk oyunları gösterileri ve yerel sanatçı konserleri katılımcılara keyifli anlar yaşattı ve ayakta alkışlandı. Yabancı ekipler Gürcistan ve Slovakya ile Muğla Büyükşehir Belediyesi, Polatlı Belediyesi ve Afyonkarahisar Belediyesi, Giresun Folklor Sanat Derneği (GİFSAD) ve Giresun Belediyesi Konservatuarı ekiplerinin gösterileri izleyicileri adeta büyüledi.

KÖSE ALKIŞLARLA ALANA GİRDİ

Festival sahasına vatandaşların alkışları arasında gelen ve açılış konuşmasını yapan Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse, 47.si kutlanan Uluslararası Giresun Aksu Festivaline katılan herkese teşekkür ederek: “Çok eski zamanlardan bu yana büyüklerimizin başlatmış olduğu gelenek ve göreneklerimizi yaşatmak ve gelecek nesillere anlatmak bizlerin en önemli görevlerinden bir tanesidir. Geçmiş yıllarda olduğu gibi binlerce yıllık geleneği yaşatmaya devam edeceğiz. Festivalimizi her geçen yıl daha da coşkulu şekilde kutlayacağız. Toplumlar kültürleri kaybetmemeli. Kültürlerini kaybeden toplumlar yozlaşır ve dejenere olurlar. Bizler bu kültürümüzü bundan sonra da yaşatmayı sürdüreceğiz. Binlerce yıllık gelenek için bir araya gelmemizden dolayı oldukça mutluyum. Bu kalabalık beni çok mutlu etti. Hepinize bol eğlenceler diliyorum.” dedi.

Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, Giresun Milletvekilleri Elvan Işık Gezmiş, Nazım Elmas ve Ertuğrul Gazi Konal, Kültür ve Turizm İl Müdürü Kemal Gürgenci ve Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Uğur Karaibrahimoğlu’da festivalin anlam ve önemine dair konuşma yaptılar.

Bazı geleneklerin yaşatılması amacıyla düzenlenen festivalde, Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse ve il protokolü geleneği yaşatmak adına Giresun’a özgü sac ayağın içinden üç kez dilek tutup geçti. Başkan Köse, dileğini Giresun’a ve tüm ülkeye sağlık, mutluluk ve barış olarak açıkladı.

Ayrıca, Belediye Başkanı Fuat Köse ve vatandaşlar Aksu Deresi’nin denizle buluştuğu yerde dilek tutarak sırtları dereye dönük şekilde dereye 7 çift 1 tek taş attılar.

EMEK VERENLER UNUTULMADI

Diğer yandan 1976-1982 yılları arasında festivalin organizasyonunu başarıyla yürüten Giresun Turizm ve Tanıtma Derneği’nin o zaman ki üyeleri Uğur Karaibrahim, Hasan Karaibrahim, Şükrü Konanç ve Tahsin Dervişoğlu’nun kendilerine, hayatlarını kaybeden Haluk Aktan, Yalçın Yaman, Zeki Akdağ ve Mustafa Dağ’ın ise yakınlarına plaket takdim edildi.

KALE’DE ŞÖLEN

Diğer yandan, festival ikinci etabında ise Giresun Kalesi’ne taşındı.

Burada düzenlenen halk oyunları gösterileri ve yerel sanatçı konserleri izleyicileri coşturdu.