Bizi Arayın 444 4 028

ŞEYH KERAMETTİN TÜRBESİ (BOZTEKKE KÖYÜ)

İnanç turizminin ilgi odağı konumundaki türbe Erzurum’un Horasan ilçesinden Boztekke köyüne geldiğine inanılan Şeyh Keramettin adlı bir hocanın ölümünden sonra yöre halkı tarafından yaptırılmıştır. Kitabesi yoktur ancak giriş kapısı üzerinde şeceresi yer almaktadır. Kare planlı düzgün kesme taşlarla inşa edilen türbe, sonradan içten ve dıştan sıvanıp boyanmıştır. Taban ve tavanı tamamen ahşap malzemeden oluşmaktadır. Yapının içinde 4 adet sembolik taş sanduka bulunmaktadır. Sandukanın birinin Evliya Şeyh Keramettin’e ait olduğu belirtilmektedir. Yaklaşık 15 yıl önce tamamen yıkılarak betonarme şeklinde yeniden inşa edilmiştir. Türbenin çevresinde 1765 yılında vefat eden Cinoğlu Süleyman Ağa’nın ve yine aynı yılda vefat eden oğlu Mehmet Ağa’nın mezarları vardır.

Giresun Boztekke köyü mezarlığının yanında yer alan türbe Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 23.07.1990 tarih ve 788 sayılı karar ile tescillenmiştir.

ŞEYH KERAMETTİN TOMB (VILLAGE OF BOZTEKKE)

The tomb was built by the local people after the death of a hodja named Sheikh Keramettin, who is believed to have come to Boztekke village from the Horasan county of Erzurum. It does not have an inscription but year of built is written on the entrance door. The tomb, which was built with square planed cut stones, was plastered and painted internally and externally. Floor and ceiling are completely made of wood. There are four symbolic stone cist in the building. One of the cists is stated to belong to Evliya Sheikh Keramettin. About 15 years ago it was completely demolished and rebuilt in the form of reinforced concrete. The graves of Cinoğlu Süleyman Ağa who passed away in 1765 and his son Mehmet Ağa who passed away in the same year are near the Tomb.

The tomb next to the Giresun Boztekke village cemetery was registered by the Trabzon Regional Board of Conservation of Cultural Heritage with the decision dated 23.07.1990 and numbered 788.

ŞEYH KERAMETTİN GRABMAL (DORF- BOZTEKKE)

Das Grab, das das Zentrum des religiösen Tourismus darstellt, wurde von den Einheimischen nach dem Tod eines Lehrers namens Sheikh Keramettin erbaut, der vermutlich aus der Stadt Boztekke im Bezirk Horasan in Erzurum stammt. Es hat keine Inschrift, aber an der Eingangstür befindet sich ein Stammbaum. Das aus quadratisch gehobelten Steinen errichtete Grab wurde innen und außen verputzt und gestrichen. Boden und Decke sind komplett aus Holz. Es gibt 4 symbolische Steinkisten im Gebäude. Einer der Särge soll Evliya Sheikh Keramettin gehören. Vor etwa 15 Jahren wurde es komplett abgerissen und in Form von Stahlbeton wiederaufgebaut. Rund um das Grab befinden sich die Gräber des 1765 verstorbenen Cinoğlu Süleyman Ağa und seines im selben Jahr verstorbenen Sohnes Mehmet Ağa.

14 Ekim 2019